Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on helmikuu, 2012.

Rullasukkula, kaunokainen

Löysin tänään Helsingin Valtteri kirpputorilta tämän ihanan sukkulan. Oli pakko kuvata edestä ja takaa. Puuosat ovat pehmeästi kuluneet ja huomatkaa metallinen vahvikeet kärjissä ja kudelangan reiässä. Maksoi 3€ !

Shaaliloimi 140 cm

Hiihtoloman kunniaksi olen ahkeroinut kutomisieni parissa. Kutomakerholla päätettiin laittaa villashaali puihin. Tässä kuvia loimen luomisesta. Viisi tuntia meni. Yksin en toki tätä urakkaa tehnyt, vaan kaverina oli kutomakerhon osaava tekijä. Loimi luotiin kahdelta päältä ja tiheys on 5 lankaa / 1cm. Kun työnleveys on 140 lankaluku on huikeat 700. Painoa koko loimelle tuli 4900g. Ylätiuhta, loimen luonti aloitetaan solmimalla hevosenhäntäsolmulla kaksi loimilankaa yhteen koska luon loimen kahdelta päältä. Passaan solmut pohjukkanappulan päähän. Alatiuhta. Tässä kuvassa näkyy hyvin lankaristikko eli tiuhta.

80cm mattoloimi

Pääsimme vihdoin mattoloimen luontiin. Mielessä oli 80cm kalalankaloimi. Muistatteko ne kirpikseltä ostetut loimilangat, niille tuli käyttöä. Kalalankaa oli 15 säikeistä ja luultavasti 12 säikeistä. Toinen lanka toisesta kerästä ja toinen lanka toisesta kerästä. Hevosenhäntäsolmulla yhteen ja aloimme pyörittämään luomapuuta. Metrejä 22. Ylätiuhta on oltava hyvä ja priima, sillä siitä tulee tukille alku. Alatiuhta tuli myös hyvin, tämä pää tulee rintapuun päältä. Hiukan taas matematiikkaa. 80 cm matto on haaveessa ja kun lanka on paksumpaa oli tiheys 2 lankaa / 1cm:llä. Lankaluku on 160. sisaruksia 80. Teemme reunoihin vahvistukset joten lankaluku oli yhteensä 164. Valmis loimi painoi lähes 1872g Luomapuut vaihdissa !  Ylätiuhta Ylätiuhtan sitominen Valmiin loimen poisotto luomapuilta letittämällä. Loimi letillä. Mustalla sidottu ylätiuhta.

Matot ulkoilee !

Pakkasella matot pitää laittaa ulos ulkoilemaan. Räsymatot, solmitut maton, KAIKKI matot raikastuvat ulkona pakkasella. Lopuksi matot pyöräytetään lumessa ja harjataan kevyesti. 1-2 tunnin ulkoilun jälkeen sisälle kannettiin raikkaat matot.